Stichting Hartenweek
Een nieuwe stichting, maar wat we doen is niet nieuw.
In 1971 is het Oudercomité Kinderhartenfonds onder auspiciën van de Hartstichting opgericht om o.a. vakanties te organiseren voor kinderen met een aangeboren hartaandoening. De eerste stappen werden gezet voor het realiseren van een eigen plek hiervoor, een ‘kinderhartenark’. In juni 1977 vond de opening plaats van de Hartenark in Bilthoven. Lezers van het blad Margriet hadden middels een puzzelactie het grootste deel van het benodigde geld bijeengebracht voor de bouw van de Hartenark. In de loop der jaren zijn er verschillende weken ontstaan, waaronder die voor mensen met een aangeboren hartaandoening die ook verstandelijk beperkt zijn.
Jarenland reisde iedere zomer een bont gezelschap richting Bilthoven. Een gebouw dat dusdanig aangepast was, zodat het geschikt was voor verschillende vakantieweken. Een onderkomen waar zowel deelnemers als vrijwilligers konden verblijven. De vrijwilligers, afkomstig uit alle delen van het land, hadden via familie, vrienden of via de gezondheidszorg gehoord van deze week. Jarenlang werd met veel plezier gebruik gemaakt van de Hartenark, totdat wij in 2009 te horen kregen dat we op zoek moesten gaan naar een andere locatie omdat de Hartenark werd verkocht. Een geschikte locatie werd gevonden in Lemelerveld en werd gevolgd door Ommen, Havelte en Nunspeet. En laatstgenoemde plaats is waar wij de afgelopen drie jaar ‘onze’ week hebben gevierd.
Dit jaar (2018) is echter anders dan anders, omdat de Nederlandse Hartstichting eind 2017 de stekker uit de vakantieweken trok. Dit kwam voor een groot aantal vrijwilligers als donderslag bij heldere hemel.
De zeer betrokken vrijwilligersgroep van de verstandelijk beperkten week besloot al snel om de handen ineen te slaan, want zomaar ophouden met de vakantieweek was wat hun betreft geen optie. Er werden vrienden, kennissen en familieleden benaderd om te vragen of zij konden helpen.
Dit heeft z’n vruchten afgeworpen, want op 8 februari 2018 is Stichting Hartenweek opgericht. Met een driekoppig bestuur is de fundatie gelegd voor een vervolg op de succesvolle vakantieweek voor een specifieke doelgroep: verstandelijk beperkten met een aangeboren hartafwijking. Een kleine groep vrijwilligers, met de overige vrijwilligers als achterban, regelt alles wat er gedaan moet worden: naamsbekendheid krijgen, fondsen werven, donateurs zoeken en natuurlijk de week weer invullen.